Professionele bewindvoerders

Een (rechts)persoon die voor 3 of meer personen bewindvoerder is, wordt volgens de wet aangemerkt als professioneel bewindvoerder en moet aan allerlei kwaliteitseisen voldoen. Dit is pas sinds begin 2014 het geval. Voor 2014 kon iedereen bewindvoerder worden.

Professionele bewindvoerders

Professioneel bewindvoerder ben je niet zomaar. En als je het dan bent, moet je aan allerlei kwaliteitseisen voldoen. Maar kwaliteitseisen kun je natuurlijk nog zo goed vastleggen in een prachtige regeling, het is geen garantie voor een goed uitgevoerde bewindvoering. Beschermingsbewind is een complexe aangelegenheid die een brede kennis vereist van alle financiële zaken waar de rechthebbende onderbewindgestelde mee te maken kan krijgen in het maatschappelijke verkeer. Van het aanvragen van een uitkering, tot het aankopen van onroerende zaken. Van schuldhulpverlening tot vermogensbeheer.

Je zult als professionele bewindvoerder moeten accepteren dat het onmogelijk is om expert te zijn op alle financiële gebieden. Een bewindvoerder met een goede basiskennis en een breed netwerk daarnaast, is het meest ideaal.

Op de website van de Rechtspraak staat een heleboel nuttige informatie over de kwaliteitseisen. Het Landelijk Kwaliteitsbureau Curatele, Bewind & Mentorschap dat is ondergebracht bij de Rechtbank Oost-Brabant toetst alle professionele bewindvoerders. Er wordt gekeken naar opleiding, werkervaring en financiële gezondheid van de bewindvoerder of bewindvoerdersorganisatie. Daarnaast staan er ook een informatief filmpje en voorbeelddocumenten op de website van de Rechtspraak.