Informatie

Beschermingsbewind.nl voert geen beschermingsbewind uit. We kunnen dus niet je bewindvoerder worden. We kunnen je wel helpen, zodat je weet waar je op moet letten, bij het vinden van een goede en betrouwbare bewindvoerder.

Zoek je een bewindvoerder, dan is het belangrijk dat die goed bij jou en je situatie past. Niet iedere bewindvoerder past bij iedereen. Als je eenmaal een bewindvoerder hebt en het klikt niet dan is het vaak lastig om over te stappen naar een andere bewindvoerder. Doe dus goed onderzoek en laat je goed voorlichten.

Algemene informatie

Beschermingsbewind.nl is het product van meer dan twee decennia ervaring en de opbouw van een gigantisch netwerk van experts op het gebied van beschermingsbewind, mentorschap en curatele, schuldhulpverlening en aanverwante zaken. Op zowel beleidsniveau als op uitvoeringsniveau beschikken wij over een schat aan kennis en vaardigheden die nodig zijn om beschermingsbewind in Nederland naar een hoger niveau te tillen.

Ik zoek een bewindvoerder

Als je een bewindvoerder nodig hebt, moet je zelf een bewindvoerder vinden. Dit kan via een verwijzende instantie, maar ook via internet. De wet zegt dat jouw eigen voorkeur bepalend is. Als je zelf geen voorkeur hebt aangegeven (bijvoorbeeld in een levenstestament), dan verdient het de voorkeur om een familielid te benoemen tot bewindvoerder. Als ook dat niet lukt of niet wenselijk is, kan een professionele bewindvoerder worden benoemd.

Passende maatregel, met een passende bewindvoerder

Het is belangrijk dat je een bewindvoerder zoekt die bij jou en je eigen situatie past. Als je later toch niet tevreden bent of er gaan dingen fout, dan is een overstap naar een andere bewindvoerder in een later stadium vaak lastig en tijdrovend. Iedere persoon en elke situatie zijn anders. De ene bewindvoerder weet alles van schulden terwijl de andere bewindvoerder juist veel kennis heeft van vermogen en vastgoed. Neem contact op met meerdere bewindvoerders en luister kritisch naar wat ze vertellen. Sommige bewindvoerders doen beloften die ze niet kunnen waarmaken.

Wie toetst de kwaliteit van de te benoemen bewindvoerder?

Lidmaatschap van een branche- of beroepsvereniging betekent niet automatisch dat de kwaliteit en de dienstverlening van deze bewindvoerder beter is dan van een bewindvoerder die nergens bij aangesloten is. Vroeger was dit wél het geval, maar sinds de wetswijziging van 1 januari 2014 ziet het Landelijk Kwaliteitsbureau toe op de kwaliteit van de professionele bewindvoerders in Nederland. Iedere professionele bewindvoerder voldoet dus aan de kwaliteitseisen die de minister aan een professionele bewindvoerder stelt. Lidmaatschap van een branche- of beroepsvereniging is geen wettelijk vereiste.